Sponsorlarýmýz
Müþteri Hizmetleri
Böðürtlen Ürünleri
Böðürtlen Hastalýklarý


 BÖÐÜRTLEN HASTALIKLARI

Turuncu Pas Hastalýðý( Kuehneola Uredinis ) 
Hastalýk Dal gövde ve yapraklarda açýk sarý limon renginden koyu turuncuya deðiþen renklerde toz þeklinde kendini gösterir. Yaprak altýnda dal ve gövdelerde, çatlaklarda sarý sporlar görülür. Hastalýk enfeksiyonundan dolayý bitkiler yapraklarýný kaybedebilirler. Ürün ve kalite kaybý gerçekleþir. 
Mayýs ve Haziran aylarýnda ilk enfeksiyonun baþlangýç yeri bir önceki yýldan dökülmeden kalan kýrmýzý yaþlý yapraklardýr. Bu yapraklarýn kesilerek bahçeden uzaklaþtýrýlmasý hastalýðýn ortaya çýkýþýný geciktirir. Böðürtlen çeþitleri arasýnda hastalýða hassas ve dayanýklý olan çeþitler vardýr. Dayanýklý olan çeþitler tercih edilmelidir.
Hastalýkla mücadelede kültürel ve kimyasal olmak üzere mücadele þekilleri vardýr. Bir önceki yýldan kalan yaþlý yapraklar temizlenmelidir. Budama artýðý dallar yakýlmalýdýr. Meyve hasadýndan hemen sonra meyve vermiþ dallar budanmalýdýr. Budama ile bahçenin havalanmasý saðlanmalýdýr. Kimyasal mücadelede Birinci ilaçlama kýþ uykusu döneminde Ýkinci Ýlaçlama tomurcuklar patlayýp yeþil uç verdiðinde Üçüncü Ýlaçlama çiçek tomurcuklarý açýlmadan önce uygun ilaçlarla yapýlmalýdýr. 
 
Böðürtlende Kurþuni Küf Hastalýðý (Botrytis Cinerea)
Hastalýk bir mantar hastalýðýdýr. Hastalýk sporlarý toplu halde iken kurþuni renkte görülür. Hastalýk sporlarý 15- 25 C de çimlenirler. Böðürtlen çiçekleri tomurcuk döneminde hastalýða duyarlý deðildir. Tomurcuklar çiçek açtýðýnda hastalýða duyarlýlýk baþlar. Mantar çiçekte yanýklýða neden olur. Meyvelerde sporlar birikir ve çürüme yapar.
Kurþuni küf soðuk ve nemli koþullarý sever. Hasat sýrasýnda ve sonrasýnda yaðýþ hastalýðý teþvik eder. Rüzgar hýzý, sýcaklýk, yaðmur ve suyun bitki yüzeyinde kalma süresi kurþuni küfün yayýlmasýný etkiler. Böðürtlende kurþuni küf hastalýðý çiçek, yaprak, yaprak sapý ve meyvede görülür. Çiçekler tam açmýþken hastalýk tüm salkýmý öldürebilmekte ve çiçek yanýklýðý denilmektedir. Böðürtlen çeþitlerinden bazýlarý hastalýða hassas iken bazýlarý dayanýklýdýr. Kurþuni küf hastalýðý kültürel önlemlerle kýsmen azaltýlabilir. 
Kurþuni Küf Hastalýðý
Kurþuni Küf Hastalýðý
a) Su tutan nemli yerlerde bahçe kurulmamalý 
b) Kurþuni küfe dayanýklý çeþitler dikilmeli

 

c) Hastalýklý dallar yakýlmalý
d) Azotlu gübreleme dengeli yapýlmalý
e) Yabancý ot temizliði yapýlmalý
f) Meyveler olgunlaþtýðýnda hemen hasat edilmeli
g) Ýyi bir budama ile bahçede hava sirkülasyonu saðlanmalý
Böðürtlende kurþuni küf hastalýðý ile kimyasal mücadele de yapýlabilir. Ýlk ilaçlama % 10 çiçek açtýðýnda Ýkinci Ýlaçlama % 100 çiçeklenme de uygun kimyasal ilaçla yapýlmalýdýr.

 

Böðürtlen Sürgün ve Dal Yanýklýðý Hastalýðý
Hastalýða neden olan mantar 2 yýllýk meyve dallarýnýn köke yakýn ölmüþ kýsýmlarýnda bulunur. Dal yanýklýðý hastalýðý yaralý dokulardan bitkiye giriþ yapar. Bað makasý kesikleri ve dolu yaralarý hastalýk için uygun giriþ kapýlarýdýr. Hastalýk budanmýþ kuru dallarda 4 yýl yaþayabilir. 
 
Böðürlen Dal Yanýklýðý Hastalýðý ile Kültürel Mücadele
a) Saðlýklý Fidanla üretime baþlanmalý
b) Budama ile havalanma saðlanmalý
c) Böcek ve yabancý otlarla mücadele edilmeli
d) Mevsim baþýnda hastalýklý sürgünler kesilip yakýlmalý
e) Budama topraða çok yakýn yapýlmalý
f) Hasat sonrasý 2 yýllýk dallar yakýlmalý
g) Budama aletleri bitki deðiþtirilirken % 10 luk Sodyum Hipoklorid solüsyonuna batýrýlmalýdýr.
 
Böðürlen Dal Yanýklýðý Hastalýðý ile Kimyasal Mücadele
Birinci Ýlaçlama tomurcuklar patlar patlamaz , ikinci ilaçlama dip sürgünleri 15- 20 cm olunca üçüncü ilaçlama dip sürgünleri 30 – 40 cm olunca dördüncü ilaçlama meyve veren sürgünler kesilir kesilmez yapýlmalýdýr. 
 
Böðürtlen Sürgün Yanýklýðý Hastalýðý
Mantar kýþý hastalýkla bulaþýp çubuklarda geçirir. Ýlkbahar yaz boyunca nemli koþullarda yeni dip sürgünlerinin yapraklarýný hasta eder. Kahve rengi lekeler Haziran yada Temmuz ayýnda dip sürgünlerinin alt kýsýmlarýndaki boðumlarýnda ortaya çýkar. Mantar ýlýk geçen ilkbaharda hastalýklý çubuklar üzerinde daha fazla ölü doku oluþturur. Hastalýðýn tipik belirtisi yaþlý yapraklarýn büyük yapraðýnda (V) biçiminde ölü bölgedir. Kültürel ve kimyasal mücadele böðürtlen dal yanýklýðý hastalýðý ile aynýdýr. 
 
Böðürtlen Hastalýklarý - Böðürtlen Sürgün Yanýklýðý Hastalýðý
 
Böðürtlende Yanýk Hastalýðý - Böðürtlen Sürgün Hastalýðý