Sponsorlarýmýz
Müþteri Hizmetleri
Böðürtlen Ürünleri
Böðürtlen Zararlýlarý


 BÖÐÜRTLEN ZARARLILARI

Böðürtlen Akarý ( Acalitus essigi)
Böðürtlenlerde kýzarmýþ meyvelerin olgunlaþmadan kalmasý durumu dikkatleri çekmiþtir. Bu sorunun yanlýþ bitki beslemeden kaynaklanabileceði üzerinde durulmuþtur. Ama sorunun asýl kaynaðýnýn zararlý bir akar olduðu anlaþýlmýþtýr. Zararlý akarýn böðürtlen meyvelerinin sert kýrmýzý veya yeþil renkte, tomurcuklarýnda geliþemeden cýlýz kalmasýna kýsmen zarar verdiði meyvelerinde pazarlanamaz hale gelmesine neden olmuþtur. Bu akar böðürtlen dýþýnda ahududu ve bazý üzümsü meyvelerde de zararlýdýr. Yoðun böðürtlen yetiþtiriciliði yapýlan bazý ülkelerde Red Berry hastalýðý olarak ta tanýmlanmaktadýr. Zararlý kýþý dormant (uyku) dönemindeki böðürtlenlerin tomurcuk pullarý arasýnda geçirir. Mart ayý baþlarýnda tomurcuklardan çýkarak yeni açmakta olan çiçeklere saldýrýr. Meyvelerin geliþmesi ile meyve danecikleri arasýna yerleþir. Böðürtlen akarý zararý erkenci çeþitlerde pek görülmez. Geççi böðürtlen çeþitlerinde zarar daha büyüktür. Zirai mücadele yapýlmadýðý taktirde hasat edilmeyen ürün miktarý % 50-60 lara kadar çýkar. 
 
Yalova bahçe kültürleri merkez araþtýrma enstitüsünden Dr. Burhan Erenoðlunun bildirdiðine göre tedavi için % 80 lik mikronize kükürtden uygun dozda üç uygulama önerilmektedir. Birinci uygulama uyku döneminde, Ýkinci uygulama ilk çiçeklenme döneminde, Üçüncü uygulama ise yeþil veya pembe meyve döneminde yapýlmalýdýr. Zararlýnýn yoðun olduðu bahçelerde en az iki uygulama yapýlmalýdýr. Kükürt uygulamasýnda 25 C derece ve üzeri olan sýcaklýklarda uygulama yapýlmamalýdýr. Günün serin saati tercih edilmelidir.
 
Böðürtlende Kýrmýzý Örümcek (Tetranychus cinnabarinus)
Ergin diþilerin boyu 0,4 mm kadar olup kýrmýzý renktedir. Vücudlarýnýn dorsal kýsmýnda 4 parçalý siyah lekeler vardýr. Kýrmýzý uçlu olan bacaklarý ve vücutlarý kýllýdýr. Erkeklerin boyu kýsa arkaya doðru daha incedir. 
Kýrmýzý örümceðin emgisinden kaynaklanan yapraktaki renk deðiþimi
 
Bu video Ziraat Mühendisi Mehmet Emin Akçalý tarafýndan çekilmiþtir. 
 
Asýl zarar þekli bitkinin öz suyunu emerek yaprakta sarý beneklerin oluþmasýna, bitkinin zayýflamasýna hatta yaprak dökümüne neden olurlar. Tarla kenarlarýndaki yabancý otlarda kýþý geçirirler. Ýlkbaharda havalarýn ýsýnmasý ile asýl zarar verdikleri kültür bitkisine taþýnýrlar. Kýrmýzý örümcekler çiftleþmeden sonra yapraklarýn alt yüzeylerini küçük yað damlalarýný andýran yumurtalarýný býrakýrlar. Böðürtlenlerin yapraklarýnda önce sarý benekler daha sonra bronzlaþmýþ lokal dokular görülür.
 
Mücadelesi: Böðürtlenlerin erken ilkbaharda alt yaþlý yapraklardan baþlanarak düzenli kontrolleri yapýlmalýdýr. Erken dönem uygulanan ilaçlamalardan iyi sonuç alýnabilir. Böðürtlen bahçesinde ilkbahar ortalarý yaza doðru 2-3 günde bir alt ve orta yapraklarda 50 yaprak tesadüfen seçilir. Yaprak baþýna hareketli 15 ve üzeri kýrmýzý örümcek görüldüðünde kimyasal ilaçlamaya baþlanýr. Kimyasal ilaçlamadan sonra yapraklardaki sarý emgi lekelerinde artýþ yoksa ilaçlama baþarýlý kabul edilir.
 
Böðürtlende Yaprak Biti (Aphis spp.)
Böðürtlen bitkisinde erken ilkbahar ve nisan ayý sonlarýnda yaprak biti görülmesi ihtimali vardýr. Zararlý taze sürgünlerin uçlarýnda görülebilir. Genellikle taze sürgünlerin uçlarýnda yapraklarýn dýþtan içe doðru kývrýlmasýna neden olur. Çoðu yýllarda zarar eþiðini geçen sayýda yaprak biti görülmez. Doðal düþmaný bol olan bir zararlýdýr. Mevsim yaza girerken kendiliðinden kaybolur. Çoðu zaman kimyasal mücadeleye gerek kalmaz. Yaprak biti böðürtlene bitki özsuyunu emerek zarar verir.
Zararlý aþýrý artýþ gösterdiði yýllarda uygun kimyasalla rahatlýkla mücadele edilebilir. 
 
Böðürtlen Süslü Böceði (Coroebus rubi)
Yurdumuzun tüm bölgelerinde yayýlmýþ bir zararlýdýr. Yapýlan çalýþmalarda böðürtlen süslü böceðinin kýþý böðürtlen ve ahududu sürgünlerinin içinde ksilem dokusunda olgun larva evresinde geçirdiði tesbit edilmiþtir. Yaptýðýmýz çalýþmalar bu dinlenme ve duraklamanýn son larva evresinde geçirildiðini ve larva faaliyetinin bu evrede tamamen kesildiðini göstermektedir. Bursa fidye kýzýkta 1996 da ergin çýkýþý 30 Mayýsta, 1997 yýlýnda 12 Haziranda baþlamýþ her iki yýlda da ergin çýkýþlarý 66-71 gün sürmüþtür. Böðürtlen süslü böceði erginleri uçuþtan sonra 5-8 gün beslenip çiftleþirler. Erginler çiftleþmeden 3-14 gün sonra yumurta býrakýrlar. Böðürtlen süslü böceði erginleri yumurtalarý gövde üzerine birer birer býraktýklarý yumurtalarýnýn üzerini hava ile temas ettiðinde sertleþen köpüðümsü mukoza þeklinde bir sývý ile kapladýklarý, bu sývýnýn yumurtanýn yaprak koltuðu ve dallara yapýþmayý saðladýðý görülmüþtür. Böðürtlen süslü böceði erginlerinin yumurta býrakmak için bitkinin yaprak koltuklarý kök boðazý ve kök boðazýndan 10-15 cm yükseklikteki gövdeyi tercih ettiði görülmüþtür.
 
Böðürtlen Süslü Böceði Hastalýðý (Coroebus rubi)
 
Böðürtlen süslü böceðinin yumurtalarý 14- 16 günde açýlmaktadýr. Böðürtlen süslü böceðinde asýl zararý yapan zararlýnýn larvasýdýr. Larvanýn girdiði gövdeler zayýfladýðýndan kuvvetli rüzgarlarda gövdeler kýrýlýr. Ýlkbaharda larvanýn girdiði gövdelerden meyve salkýmlarý ya çok geç oluþur ya da oluþmaz çýplaklaþýr. Ayrýca ince ve zayýf geliþen sürgünlerde larvanýn varlýðýndan ve salgýladýðý toksik (zehirli) maddelerden dolayý sürgünde þiþkinlik oluþtuðu ve böylelikle de sürgünün iletim demetlerin bozulduðu tesbit edilmiþtir.
 
Böðürtlenin Süslü Böceði Hastalýðý Nasýl Anlaþýlýr ?
 
Yalova bölgesi için yýllara göre deðiþmekle birlikte 15 Mayýs ilk ergin kanatlýlarýn görüldüðü tarihtir. Yapýþkan tuzakla kanatlý erginin çýkýþ tarihi tesbit edilip uygun kimyasal ilaçla 10 gün arayla en az 2 ilaçlama yapýlmasý uygundur.
Böðürtlen süslü böceði ile mücadelede meyve vermiþ dallar hasattan hemen sonra kesilip yakýlmalýdýr. 
 
 
Böðürtlende Süne Zararý ( Eurygaster spp.)
Süne buðday zararlýsý olarak bilinir ama son yýllarda Mayýs – Haziran aylarýnda böðürtlenlerin kýrmýzý meyvelerinde emgi yapýp içini boþaltmaktadýr. Meyve olgunlaþýrken emgi yapýlan üzümcükler siyahlaþmadan krem- bej renk almaktadýr. Zararý ekonomik ölçekte önemli deðildir. Ama süne üzerine konduðu meyvenin aromasýný bozmakta ve böðürtlenin tadýný olumsuz etkilemektedir. 
 
 
Böðürtlen Süne Zararý
Süne Zararlýsýnýn Emgi Ýle Zarar Verdiði Meyvedeki Üzümcüðün Renk Deðiþimi
 
Süne Zararlýsý Fotoðraf 2
 
Böðürtlende Süne Zararý
Böðürtlende Süne ve Zararý
 
Böðürtlende Yabancý Ot Kontrolü
Böðürtlende sýraya dikimde sýra üzerine polietilen veya saman türü malçlamayla yabancý ot kontrol altýna alýnabilir. Sýra arasýnýn rotovatör veya kültüvatör (çapa) türü ekipmanlarla sürülerek yabancý ot kontrol altýna alýnabilir. Böðürtlenin kendisi de geniþ yapraklý bir bitki olduðundan total herbisitin kullanýmýndan sakýnmakta fayda vardýr. Mevsimlik otlar tohum býrakmadan biçilmelidir. Çok yýllýk yabancý otlar yakýndan takip edilmelidir. Dar yapraklý tek yýllýk yada çok yýllýk yabancý otlara karþý bazý herbisitler kullanýlabilir. Ama çok sýk bu yönteme baþvurulmamalýdýr. Yaz mevsiminde suyun deðmediði yerlerde ot pek bitmez. O yüzden damlama sulama tercih edilmelidir.