Sponsorlarýmýz
Müþteri Hizmetleri
Böðürtlen Ürünleri
Erkenci Böðürtlen Fidaný


 Erkenci böðürtlen 

Türkiye’de yaygýn üretimi yapýlan 13 çeþit böðürtlen vardýr. Bunlardan üç tanesi dikenlidir. Yaygýn üretimi yapýlan dikensiz 10 çeþidin hasat tarihi bölgenin kýyý veya karasal olmasýna rakýma göre hasat tarihleri deðiþir. Kýyý þeridi ve Akdeniz ikliminin egemen olduðu yerlerde yaygýn olan 10 dikensiz böðürtlen çeþidinin hasadý 15 -20 Haziranda baþlar. Bizim yetiþtirdiðimiz erkenci böðürtlen ahududu melezi çeþidimiz 10 – 15 Mayýs aralýðýnda hasadý baþlamaktadýr. Hasat süresi 25 gün sürmektedir. Erkenci çeþidimizin hasadýna baþlandýðý dönemde piyasada böðürtlen ahududu bulunmamaktadýr. Meyvecilikte 10 – 15 Mayýs tarihlerinde genel bir meyve azlýðýndan dolayý ürünümüzün piyasa fiyatý yüksektir. Erkenci böðürtlenimiz iriliðini taþýdýðý böðürtlen geninden albenisi, kokusu ve aromasýný ahududundan almýþtýr. Hastalýða dayanýklýdýr. Çiçeklenme döneminde kurþuni küf etmenine karþý çiçeklenme baþlangýcý ve tam çiçeklenmede 2 zirai ilaç uygulamasý ile sorunsuz bir yetiþtiricilik mümkündür. Erkenci böðürtlen dikim yýlýnda sembolik bir ürün verir. Ýkinci bahar sonunda dekara 1.5 ton tam verim yýlý olan 3.yýlýnda 2.5 – 3 ton ürün alýnabilir. Erkenci böðürtlen çeþidimiz her yýl dip sürgünleri ile kendini güçlü bir þekilde yenilemektedir. Erkenci böðürtlenimiz klasik diðer böðürtlenlerden daha erken çýktýðý için piyasaya daha uzun süre ürün arz etmek mümkün hale gelir.
 
Dikim Zamaný
Erkenci böðürtlen çýplak köklü olarak Kasým ayý ile mart aylarý arasýnda dikimi yapýlabilir. Diðer zamanlarda tüplü olarak yetiþtirilmiþ olan fidanlar her mevsim dikilebilir. Fidan üretim yerimize uzak olan bölgelerde yapýlacak dikimlerde açýk köklü fidanlarýn taþýnmasý daha ekonomik olduðundan bu dikim tercih edilebilir. 
 
Fidan Dikimi
Erkenci böðürtlen fidaný saçak köklerinin bütünü toprak içinde kalacak þekilde dikim yapýlmalýdýr. Çok derin ve yüzeye yakýn dikim yapýlmamalýdýr. Fidan dikildikten sonra gövdenin etrafý çok sert bir þekilde bastýrýlmamalýdýr. Çünkü dip sürgünleri bu bastýrma esnasýnda zarar görebilir. Dikimden sonra fidanýn gövdesi toprak üzerinden 15 cm den kesilmelidir. Bu þekilde saçak kökler toprak üzerindeki birkaç boðumdaki oluþacak meyveyi rahatlýkla besleyecektir. Dikimden sonra fidan gövdesinin toprakla birleþim yerinden obur filizler sürgün vermeye baþlayacak ve bu sürgünler bir sonraki yýlýn meyve dallarý olacaktýr.