Böðürtlende temel besin elementlerinden biri azottur. Toprakta bulunan azotun ana kaynaðý organik maddedir. Organik maddenin ayrýþmasý ile oluþan faydalý hale gelen azotu böðürtlen kullanabilir. Mineralize olan azot ayný zamanda yýkanma yoluyla böðürtlenin etkili kök derinliðinden aþaðýlara taþýnabilir. Böðürtlende azotun yetersizliði sonucunda bitkide genel bir sararma görülür. Bitki bünyesinde yaþlý yapraklardan ve dokulardan genç dokulara ve yapraklara taþýnabildiðinden eksiklik belirtisi önce yaþlý yapraklarda görülür. Sararan yaþlý yapraklarda eksikliðin uzun sürmesi durumunda kýrmýzý noktalar halinde ölü nekrotik dokular oluþur. Böðürtlene verilecek azotlu gübrenin zamanlamasýna da dikkat etmek gerekir. Çiçeklenme baþlangýcýndan önce azotlu gübrenin son dozu verilmiþ olmalýdýr. Böðürtlende azotlu gübrenin olgunlaþmaya yakýn dönemde verilmesi durumunda alacalý olgunlaþma dediðimiz durum oluþur. Alacalý olgunlaþma siyah ve kýrmýzý üzümcüklerin ayný meyvede bulunmasý durumudur. Böyle meyvelerin pazarlanma þansý düþüktür.
Böðürtlende azot noksanlýðýnda bitki boyu küçük kalýr. Sürgün boyu kýsa ve sürgün sayýsý azdýr. Böðürtlende azot noksanlýðýnda yaþlý yapraklar vaktinden önce dökülür. Genel bir sarýlýk dikkati çeker. Böðürtlende azot noksanlýðýnda bitki erken çiçek açar, erken yaþlanýr. Erken yaþlanma, bitkideki sitokinin hormonunun sentezi ve taþýnmasýndaki azotun etkisinden kaynaklanýr. Böðürtlende fazla azot kullanýmý ve meyve teþekkülündeki evrelerde azot verilmesi doðru bir uygulama deðildir.
Fosfor
Toprakta fosforun büyük bir çoðunluðu böðürtlenin kullanamayacaðý forumdadýr. Serbest halde bulunan amyonlarýndan böðürtlen kökleri yeterince faydalanamaz.
Özellikle yüksek PH’lý ve kireçli topraklarda böðürtlen bitkisi topraktaki fikse olmuþ fosfordan yararlanamaz. Fosfor generatif organlarda çok bulunur. Böðürtlende çiçek oluþumunda fosfor çok önemlidir. Fosfor noksanlýðýnda böðürtlenin çiçeklenmesi azalýr. Meyve salkýmý küçülür. Böðürtlende fosfor eksikliðinde meyve kalitesi de düþer. Fosfor eksikliðinde yapraklar koyu yeþil maviye çalan bir renk alýr. Fosfor noksanlýðý böðürtlende önce yaþlý yapraklarda görülür. Eksikliðin ilerlemesi durumunda yaþlý yapraklarda nekrotik dokular oluþur.
Potasyum
Böðürtlende potasyum noksanlýðý daha çok kumlu hafif dokulu topraklarda görülür. Potasyum noksanlýðý bitkilerde hýzlý ortaya çýkmaz. Böðürtlende potasyum noksanlýðýnda önce büyüme oranlarýnda bir gerileme olur. Daha sonra kloroz (sarýlýk) ve nekrozlar görülür. Böðürtlende potasyum yaþlý yapraklardan genç yapraklara taþýnabildiðinden eksiklik belirtisi önce yaþlý yapraklarda görülür. Böðürtlende potasyum noksanlýðýnda yaprak kenarlarýnda þerit þeklinde sarý bir bölüm oluþur. Ama genellikle ölmezler.
Böðürtlende potasyumca yetersiz beslenmede bitkiler dona ve dirençsiz hale gelir. Potasyum böðürtlenin meyve kalitesini ve meyvedeki þeker oranýný direkt etkiler. Potasyumca eksik beslenen böðürtlende meyveler güneþ yanýklýðýna daha yatkýn hale gelir.
Magnezyum
Klorofilin merkez atomu olan magnezyum fotosentezde oynadýðý önemli rol ile hayatýn devamýný saðlayan anahtar elementlerden biridir. Böðürtlende magnezyum eksikliðinde klorofil sentezi düþer fotosentez azalýr ve büyüme geriler. Magnezyum yaþlý yapraklardan genç yapraklara taþýnabilir bir besindir. O yüzden böðürtlende Magnezyum noksanlýðý önce yaþlý yapraklarda görülür. Yaþlý yapraklarda damarlar arasýnda sararma görülür. Yaþlý yapraklarda birincil ve ikincil damarlar yeþil renklerini korurken ince damarlar arasýnda renk sararýr. Yaprak bu haliyle benekli bir görüntü alýr.
Kükürt
Bitkilerin kükürt kapsamlarý hemen hemen fosfor kapsamý ayný düzeylerdedir. Kükürt toprakta fosfor kadar sýký tutunmadýðýndan alýnmasý kolaydýr. Ayrýca atmosferdeki kükürt dioksit gazý bitkiler tarafýndan kullanýlabilir. Kükürt eksikliðinde sarýlýk genç yapraklarda görülür.
Böðürtlende Demir Beslenmesi
Kurak ve yarý kurak bölgelerdeki topraklarda demir noksanlýðý sýkça görülür. Kurak ve yarý kurak bölgelerde topraklar demir içerikleri yönünden zengindir. Ama yüksek PH ve topraðýn kireççe zengin olmasý demir alýnýmýný engeller. Böðürtlende demir noksanlýðýnda belirti genç yapraklarda görülür. Demir yaþlý dokulardan genç dokulara taþýnamayan bir besin olduðu için belirti genç yapraklarda görülür. Demir noksanlýðýnda böðürtlenin genç filiz yapraklarý önce sararýr sonra yapraklar beyaza döner, beyaza dönen yapraklarýn kenarlarýnda ölü dokular oluþur, hatta sürgün ucu kuruyabilir. Demir alýnýmýnda genetik yapý da etkilidir. Demir alýmý yönünden çeþitler arasýnda fark vardýr.
Çinko Beslenmesi
Topraklarda çinko miktarý çoðu kez düþük miktarlardadýr. Özellikle yüksek PH a sahip ve kireç miktarý yüksek olan topraklarda çinko yararsýz durumda bulunur. Böðürtlenlerde çinko noksanlýðýnýn giderilmemesi durumunda geliþme geriliði olur. Böðürtlenlerde çinko noksanlýðýnda genç yapraklarda damarlar yeþil kalýrken damarlar arasýndaki renk açýk yeþil sarý ve hatta beyaza döner.
Böðürtlende Mangan Beslenmesi
Toprakta bulunan mangan bileþikleri ile toprak PH ý arasýnda yakýn bir iliþki vardýr. Asit topraklarda mangan bileþiklerinin çözünürlüðü kolay olduðundan eksikliði pek görülmez. Böðürtlende mangan eksikliðinde yapraktan gübreleme yapýlabilir. Mangan noksanlýðý mevsimsel de olabilir. Noksanlýk genellikle soðuk ve yaðýþlý mevsimlerde görülür. Meyvelerde mangan noksanlýðý demir noksanlýðý ile karýþtýrýlabilir.
Böðürtlende Bakýr Beslenmesi
Böðürtlenin Bakýr ihtiyacý oldukça düþük düzeylerdedir. Böðürtlende bakýr noksanlýðý pek görülmez. Bir çok zirai ilaç bakýr içeriðine sahip olduðundan bitkiler bu yolla da bakýr ihtiyacýný giderirler. Kýþýn yaprak dökümünden sonra uygulanan mantar ve bakteri öldürücü bordo bulamacý iyi bir bakýr kaynaðýdýr.